Digitale geletterdheid Mediawijsheid
Door de komst van het internet zijn mensen steeds meer verbonden met elkaar en is er een zee van informatie beschikbaar. Met deze nieuwe technologie, komen ook nieuwe verantwoordelijkheden: hoe houd ik mijn data veilig? Hoe onderscheid ik nepnieuws van echt nieuws? De Mediawijsheid leerlijn legt uit wat mediawijsheid is, gaat in op het digitale burgerschap en laat zien hoe je verantwoord kan omgaan met social media en online informatie. De opdrachten zijn in een logische volgorde opgebouwd.
Hoe kun je social media verantwoord gebruiken? Wie kun je vertrouwen? Welke persoonlijke gegevens kun je beter afschermen?
Waar kun je je online bestanden veilig bewaren? Hoe kun je bestanden samen bewerken?
Hoe zoek je online naar informatie? Welke bronnen zijn betrouwbaar? Mag je alle gevonden foto’s en teksten zomaar gebruiken?
Wat is nepnieuws precies? Je zoekt voorbeelden van fake nieuws. Waarom wordt nepnieuws verspreid?
Gedurende de hele leerlijn wordt een onderzoekscyclus doorlopen. Tijdens de missie in mediawijsheid gaan leerlingen een eigen blog schrijven, met o.a. nepnieuws voorbeelden. Ze mogen zelf het onderwerp van de blog bepalen, en de manier waarop ze de blog gaan schrijven. Er wordt voldoende begeleiding geboden. Zo worden er voorbeelden genoemd van blog onderwerpen en platformen waarop je een blog kunt maken. Bekijk hier ook de andere doorlopende missies.
Leerjaar 2
Leerjaar 3
Bekijk de Mediawijsheid leerlijn live.
Naar de digitale rondleiding